Voorkeurshouding 

Wat is een voorkeurshouding?
Ongeveer acht op de tien baby’s ontwikkelt een voorkeurshouding: een houding waarbij een baby meer dan 75 procent van de tijd met zijn hoofd dezelfde kant op ligt. Als een baby te lang en te vaak in een voorkeurshouding ligt, kan er een scheef (plagiocephalie), afgeplat hoofdje (brachiocephalie) of een lange, smalle schedel (scafocefalie) ontstaan. Dit komt omdat de schedel van een baby nog week is en daardoor makkelijk kan vervormen.

Zo’n voorkeurshouding is iets van deze tijd. Ouders wordt nu, in tegenstelling tot vroeger, geadviseerd om hun baby op zijn rug te laten slapen om wiegendood te voorkomen. Baby’s liggen nu dan ook veel vaker en langer op hun rug, dan een paar generaties geleden het geval was. Hierdoor komt een afgeplatte schedel vooral in deze tijd veel voor.

Oorzaken van een voorkeurshouding bij baby's:
Al tijdens de zwangerschap heeft 80 procent van alle baby’s vanaf week 36 een voorkeurskant naar rechts. Jongens hebben dit iets vaker dan meisjes. Waardoor een voorkeurshouding precies ontstaat, is niet bekend. Mogelijk kan het ook liggen aan de voorkeur van de ouders. Als je je baby altijd in dezelfde houding voedt, kan dit effect hebben op zijn voorkeurshouding. Er kan ook een voorkeurshouding ontstaan als je baby in zijn box of ledikant ligt en geluid en/of licht komt steeds van dezelfde kant waardoor je baby zich hiervan afwent, of zich er juist naartoe draait.

Er zijn ook andere oorzaken waardoor een voorkeurshouding kan ontstaan:
  • In stuitligging geboren zijn
  • Te vroeg geboren zijn (voor 37 weken zwangerschapsduur)
  • Het eerste kind zijn
  • Een spreidbeperking van de heupjes hebben (zoals bij heupdysplasie) 
  • Een kromming in de wervelkolom hebben (scoliose)
  • De aangeboren afwijking torticollis hebben waarbij er een verdikking in een nekspier zit waardoor het hoofd naar één kant wordt gedrukt. De verdikking van de nekspier kan je voelen. Vaak ligt het kindje gedraaid naar één kant maar is er ook sprake van een kanteling van het hoofd naar de andere zijde. Meestal is er direct na de geboorte niets te zien aan uw kind. Ongeveer na een week verschijnt er een verdikking onderin de halsspier die na enkele maanden weer verdwijnt.
  • Een breukje in het sleutelbeen opgelopen tijdens de bevalling
  • Afwijking in de rug
  • Afwijking in de zenuwen, zintuigen of een neurologische afwijking
  • Craniosynostose, een aandoening waarbij één van de schedelnaden te vroeg is gesloten.

Babymassage



Behandeling met kinderfysiotherapie

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderfysiotherapie bij kinderen met een voorkeurshouding een grote vermindering geeft van de schedelafplatting. Kinderfysiotherapie is daarmee de eerste bewezen effectieve reguliere therapie bij voorkeurshoudingen en schedelafwijkingen.


De kinderfysiotherapeut van Fysiotherapie Houten Centrum onderzoekt allereerst de mogelijke oorzaak van de voorkeurshouding. Daarnaast geeft de kinderfysiotherapeut u adviezen over de manieren hoe u uw kind kunt hanteren, positioneren en stimuleren om hem/haar ook naar de andere zijde te helpen draaien.


Share by: